onsdag den 21. maj 2008

Det geospatiale web


ABSTRACT sendt til kortdage udvalget.

Hjemmesiden kommer til kort – internettet bliver GIS’et til.

Alt på ét sted, tingene ordnet og arrangeret som den enkelte finder det bedst, og bedst af alt det hele passer sig selv. Dette kunne være fremtiden for din egen personlige hjemmeside. Plugins, widgets, gadgets, rss feeds, applications udvalget er stort, når man som helt almindelig privat borger, får tilbudt at sammensætte sin helt egen gratis hjemmeside, og det sker lige så let, som da man sad som barn og samlede legoklodser. Flere og flere af de nye klodser er begynder at blive geo-orienterede med kort (og GIS) af den ene eller anden slags.

I starten gjorde the world wide web information geografisk uafhængigt. Med få klik kunne man hente information fra hele verden uafhængig af tid og sted. Garneret med visuelle billeder og effekter gik internettet sin sejrsgang kloden rundt. De nye teknologier er dog ved at genskabe afhængigheden. Det geospatiale web er ved at tilbageføre geografien i informationerne og mangedobler værdien af denne ved den stedsfæstelse, som i årevis har været negligeret. Internettet er sprængfyldt med information, som på historisk kort tid er dukket op, som følge af en massiv global kollektiv instats. Med kort og GIS som den nye informationsplatform, har firmaer som Google og Microsoft vist at denne tendens vil fortsætte og forstærkes, givet den geografiske dimmension.

Den som kan fremstille de bedste byggeklodser baseret på kort og GIS vil være at finde på størsteparten af fremtidens personlige hjemmesider. Kommuner og stat bør være med, de bør optræde på enhver borgers hjemmeside som en naturlig integreret del. Den digitale forvaltning bør ske naturligt på borgernes egne præmisser med de værktøjer som de finder bedst.

Den næste generation venter …

Med udgangspunkt i KMDs data og GIS vil det blive forsøgt belyst hvorledes GIS kan komme udover den tekniske forvaltning, hvordan den kan havne hos den almindelige borger og endelig hvordan GIS’en kan styrkes og forbedres ved at lade den kollektive insats supplere det faglige fundament. De globale strømninger kan danne basen for de lokale krusninger – måden vi i dag tænker kort og GIS skal ikke længere være selvstændige isolerede løsninger, men fleksible enheder som kan samarbejde med andre ligesindede enheder, lokale såvel som globale, kommunale såvel som private.

Der vil formentligt blive vist en power point, live demoer og eksempler på kode – mash ups.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar